We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

M​ü​zik Sevmeyen Filmlere [SK11]

by Ses Kitabı

/
1.
2.

credits

released August 31, 2014

'Müzik Sevmeyen Filmlere', sinema sanatından yola çıkılarak hazırlanmış ikinci Ses Kitabı fasikülü olma özelliğini taşıyor. Murat Mrt Seçkin ve Rammy Roo'yu buluşturan 'Soundtrash' albümü 'olmayan filmlere müzik' konsepti altında sinema duygusuyla, sinema filmleri düşünülerek yapılmış iki hayali film müziği parçasını bir araya getirmişti. 'Müzik Sevmeyen Filmlere' ise önceki albüme kıyasla daha somut filmlerin izinde...

Türkiye Sineması'nın son dönemine damga vuran, Nuri Bilge Ceylan ve Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenlerin yabancı festivallerde aldığı ciddi ödüllerin de etkisiyle dünya sinemasında önemli bir yer edinen yerli minimalist filmlere göz kırpıyor albüm.

Aslında burada iki değerli yönetmenin adını andık ama 'Müzik Sevmeyen Filmlere' doğrudan bazı yönetmenlerin filmleri düşünülerek yapılmış işler değil. Split albüm üzerine Aslı Kobaner ve Erdem Dicle ile konuşurken veya online yazışırken doksanlardan bugüne minimalizmle birlikte anılan pek çok yönetmenin ve filmin üzerinden geçtik.

Bu süreçte bazılarını bir kez daha izledik ve müziği çok minimal kullanan, genellikle klasik müzik bestelerine veya eski filmlerin müziklerine başvuran filmlere yeni müzikler düşündük. Fakat parçaları film müziği gibi düşünebileceğiniz gibi, pek çok filmi kapsayan bir alt türe yazılmış tema gibi de görebilirsiniz. Veya o sinemaya katkı amacıyla hazırlanmış işitsel bir hikaye...

Besteleri ve grup çalışmaları dışında film müziği alanında da çalışmalar yapan Aslı Kobaner karanlık sularda yüzüyor. Yoksul bir evde tepede dönen bir ampül, az sonra trajedi doğuracak sancılı bir bekleyiş, yoksunluk içinde sağa sola toslayan hayatlar geliyor akla. Kişisel çalışmaları dışında ilgi çekici ortak projelere imza atan Erdem Dicle ise özellikle alt sınıfları karanlıkta göstermeyi seven bu filmlere daha aydınlık bir karşılık veriyor ve ironik bir şekilde 'Herşey Güzel Olacak' diyor.

Aslında bizim ele aldığımız sinemaya uzak düşen popüler ve keyifli bir yerli filmin adını seçmesindeki elektriği ve Ses Kitabı'na umut vermesini sevdik.

Ses Kitabı'nın görsel yönetmeni Selin Özdamar ise çamaşırların asıldığı, belki gizlice sigara içilen veya telefonla konuşulan minik bir balkonun bembeyaz fotoğrafıyla albüme katkıda bulundu. Sinema hissi veren güçlü bir kare.

Bu arada Müzik Sevmeyen Filmlere, ekibin sanatçılarla en sık bir araya geldiği albüm oldu. İlk buluşmamızı Gezi Parkı'nda yaptıktan sonra ev ortamında projeyi konuşmaya ve izlemelere devam ettik ve ortaya böyle bir albüm çıktı.

Sevdiğiniz sanat sineması yönetmenlerini bir de bu gözle dinleyin!

Serdar Kökçeoğlu
Ses Kitabı // Sesleri Ayarlama Enstitüsü

license

all rights reserved

tags

about

Ses Kitabı Istanbul, Turkey

Yenilikçi müzisyenlerin yer aldığı konsept+split albümler sergisi \\ Gallery of concept+split albums by avant-garde musicians

SESLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

contact / help

Contact Ses Kitabı

Report this album or account

If you like Ses Kitabı, you may also like: